.

PREFORM TCG – Preformate termoplastice pentru realizarea marcajelor rutiere orizontale

INSTRUCTIUNI DE APLICARE

PREFORM TCG este un material termoplastic durabil si usor de aplicat, destinat realizarii marcajelor rutiere orizontale. Acest produs este disponibil sub forma de linii, sageti, litere, cifre, semne de circulatie rutiera (indicatoare rutiere de avertizare, indicatoare rutiere de reglementare, indicatoare rutiere de orientare si informare), precum si in design-uri personalizate care sunt furnizate in forma lor finala fiind gata de aplicare.

Materialul preformat termoplastic pentru semnalizare rutiera este furnizat in bucati mari, pre-taiate, care se asambleaza asemenea unui puzzle.

Materialul preformat termoplastic PREFORM TCG este ideal atat pentru aplicarea in zone cu trafic intens unde sunt necesare marcaje rutiere durabile, cat si pentru realizarea locurilor de parcare, aplicarea sa realizandu-se usor fara a fi necesare utilaje complexe si scumpe.

Prefabricatul PREFORM TCG are in compozitia sa aproximativ 30% microbile de sticla, precum si un strat de microbile distribuite uniform pe partea superioara a acestuia. Pentru obtinerea retroreflexiei initiale este necesara adaugarea, in faza de aplicare, de microbile de sticla in amestec cu agregate antiderapante peste materialul topit.

Pentru a preveni greselile de aplicare, deteriorarea produsului si accidentele de munca va rugam sa cititi cu atentie recomandarile care urmeaza.

Masuri de siguranta in timpul aplicarii:

 • Utilizati intotdeauna echipament de protectie precum: incaltaminte din piele, pantaloni lungi, manusi adecvate si ochelari de protectie. Nu utilizati echipament de protectie din materiale sintetice.
 • Evitati contactul cu materialul incalzit si cu flacara arzatorului. Daca pielea dvs. intra in contact cu materialul topit turnati imediat o cantitate mare de apa si solicitati asistenta medicala. NU incercati sa indepartati materialul fierbinte, topit, de pe pielea dumneavoastra.
 • Luati toate masurile de siguranta necesare si urmati regulile generale de siguranta in ceea ce priveste lucrul cu propan si cu flacara deschisa.

Instructiuni de aplicare

 1. Pregatirea suprafetei
  Suprafata pe care urmeaza sa fie aplicat prefabricatul termoplastic trebuie sa fie uscata in profunzime. Curatati cu atentie zona pe care urmeaza sa fie aplicat produsul, indepartand nisipul, praful sau alte resturi. Suprafetele uzate, slefuite, trebuie tratate in asa fel incat sa devina rugoase (prin sablare, frezare). Suprafata nu trebuie sa fie contaminata cu grasimi sau alte substante chimice. Pentru curatarea suprafetei se recomanda utilizarea unei turbosuflante sau a aerului comprimat, iar daca nu este posibil se recomanda maturarea intregii suprafete.
  PREFORM TCG poate fi aplicat si peste marcaje rutiere existente din material termoplastic. Pentru aplicarea peste marcaje rutiere termoplastice vechi este necesara indepartarea partilor de material desprinse. Daca suprafata materialului termoplastic vechi este oxidata este necesara o scurta incalzire a acesteia si indepartarea totala a stratului superior oxidat.
  Aplicati produsul peste alt tip de material decat cel termoplastic, doar dupa consultarea producatorului.

  Fig. 1.a si 1.b – Curatarea suprafetei inaintea aplicarii

 2. Delimitarea suprafetei si incalzirea acesteia
  Materialul termoplastic PREFORM TCG poate fi aplicat la temperaturi incepand cu 5°C. Trebuie luat in considerare faptul ca temperatura substratului reprezinta un punct critic, de aceea suprafata trebuie preincalzita pana la minimum 30ºC. Pe suprafata curata si uscata se va trasa conturul simbolului cu o bucata de creta.

  Fig. 2 – Incalzirea suprafetei

 3. Aplicarea primerului
  Pentru o aderenta optima a materialului la suport utilizati primerul AC-341. Aplicati uniform primerul in interiorul zonei delimitate. Primerul este uscat atunci cand nu se mai transfera pe degete daca este atins.
  Atentie: Nu utilizati flacara deschisa pentru a accelera procesul de uscare al primerului deoarece acesta este inflamabil!

  Fig. 3Aplicarea primerului AC-341

 4. Asamblarea pieselor
  Pozitionarea materialului preformat termoplastic se va face numai pe suprafete complet uscate. Pozitionati piesele cu partea acoperita cu microbile in sus. Asigurati-va ca piesele sunt pozitionate corect, fara goluri sau suprapuneri. In fiecare pachet PREFORM TCG exista un desen cu numerotarea partilor componente pentru a va ajuta la asamblarea acestuia.

  Fig. 4 – Asamblarea pieselor

 5. Topirea materialului
  Asezati-va intotdeauna cu spatele in directia vantului pentru a va proteja de flacara arzatorului. Incalziti intreg materialul, miscand incet si constant arzatorul ca si cum ati matura, mentinand arzatorul la o distanta de 20-40 cm deasupra materialului. Astfel caldura este bine distribuita determinand topirea treptata a materialului termoplastic si asigurand aderenta acestuia la suport.Pe masura ce incalziti materialul, monitorizati vizual sau masurati temperatura. Pentru o aplicare corecta asigurati-va ca materialul a atins temperatura optima de 200-220°C. Este important sa nu supraincalziti materialul. Pentru masurarea temperaturii recomandam utilizarea unui termometru cu infrarosu.

  Fig. 5Topirea preformatului termoplastic PREFORM TCG

 6. Aplicarea microbilelor de sticla
  Cand se doreste obtinerea retroreflexiei pe timp de noapte trebuie intodeauna adaugate in faza de aplicare microbile de sticla in amestec cu agregate antiderapante. Folositi numai microbilele recomandate si utilizati metode adecvate pentru aplicare. Daca este necesara o inglobare mai buna a microbilelor reincalziti usor suprafata dupa aplicarea acestora.
 7. Testul de aderenta
  Verificati daca preformatul termoplastic proaspat aplicat are o aderenta buna pe intreaga sa suprafata. Dupa racirea materialului, la temperatura mediului ambiant, incercati sa ridicati marginea materialului sau taiati o suprafata mica in interiorul preformatului utilizand o dalta si un ciocan. Ridicati suprafata decupata a materialului. Preformatul termoplastic nu a fost incalzit suficient daca poate fi ridicat usor si nu prezinta urme de asfalt sau daca pe suport nu a ramas un strat subtire de material termoplastic. In aceasta situatie repetati pasii 5 pana la 7 si reincalziti materialul pentru a asigura aderenta optima. Dupa ce ati efectuat testul de aderenta portiunea indepartata pentru test trebuie din nou incalzita.

  Fig. 6Realizarea testului de aderenta

 8. Timpul de intarire
  PREFORM TCG se va raci si intari la cateva minute dupa aplicare. Timpul de intarire depinde de temperatura suportului, de conditiile meteorologice (temperatura, vant etc), de grosimea materialului si de cantitatea de caldura transferata in timpul procesului de aplicare. Daca se doreste, se poate accelera procesul de racire prin pulverizarea apei pe suprafata materialului.

Informatiile furnizate mai sus sunt bazate pe teste si pe experienta producatorului. Informatiile sunt valabile numai pentru acest produs, nu si daca acesta este amestecat cu alte produse sau este utilizat pentru alte aplicatii decat cele descrise in text. Informatiile nu sunt neaparat complete pentru toate situatiile care pot aparea. Acest document nu reprezinta o relatie contractuala.

Top